Blog, Morgenmad

Antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager

Antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager. Hvad er antiinflammatorisk morgenmad?, Er mejeriprodukter eksempelvis antiinflammatorisk kost? og hvordan kan grøntsager indgå i morgenmåltidet, når det daglige indtag af grønt gerne skal nå op over de 600 gram?

Spørgsmålene er mange når man er ny indenfor antiinflammatorisk kost.

For at holde inflammation og gigtsmerter i skak er masser af grøntsager en fast del af mine måltider og en naturlig del af antiinflammatorisk kost og livsstil. Det er ikke altid lige nemt, at få spist de mange grøntsager, men i snart 14 dage har grøn grød været et fast indslag på morgenbordet hjemme hos os.

Inspirationen fik jeg ved et foredrag med Oluf Borbye Pedersen, Danmarks verdenskendte forskningspioner indenfor sundhedsfremmende mikrober.

professorens grønne grød

Hvorfor grøn grød som antiinflammatorisk morgenmad?

Jo, ifølge den kloge professor, er tarmen “verdens største kemifabrik“. De sidste 20 års banebrydende forskning viser, at magtfulde mikrober i tarmen danner tusindvis af stoffer, der har positiv betydning for vores immunforsvar, stofskifte, blodtryk, blodsukker, følelser og mentale tilstand.

Måske virker det mærkeligt, at mikrober i vores tarm kan være så vigtige i antiinflammatorisk kost og livsstil, når de ellers ikke har det bedste ry. Men jo større diversitet (forskellighed) i tarmens sammensætning af mikrober – jo bedre. Mikroberne har nemlig forskellige ”kompetencer” – og langt de fleste mikrober arbejder på højtryk for at sikre dig den bedste sundhed. Vi lever i symbiose med mikroberne og sagt meget simpelt: jo bedre og stærkere vores krop er, jo længere og jo bedre kan mikroberne trives i vores tarm. Dette kan medvirke til mindre inflammation og færre smerter i kroppen.

Antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager er godt for tarmen

grøntsager og antiinflammatorisk kost

Det er netop her, den sunde grønne grød som antiinflammatorisk morgenmad kommer ind i billedet. Grøntsager fremmer tarmdiversiteten og optimerer altså tarmmikrobernes mulighed for at holde dig sund -både fysisk og mentalt.

Ærligt talt skulle jeg virkelig tage mig sammen til at prøve. Den grønne grød var ikke ligefrem en himmerigsmundfuld ved første bekendtskab.

Alligevel er den nu et fast indslag som antiinflammatorisk morgenmad og jeg har endda fået min mand med på ideen. Præcis som professoren fortalte, så vænner man sig til smagen og holder pludselig af den.

Når jeg laver grøn grød, får vi hver især spist 400 gram grøntsager inden dagen for alvor er begyndt. Derudover er det nemt at spise store mængder grønt når grøntsagerne blendes. Grøntsagerne giver god energi fra morgenstunden og så mætter de endda meget bedre og længere end jeg havde troet.

Har du fået lyst til at prøve den grønne grød, så husk at drikke rigeligt med væske til, så du ikke får ondt i maven af alle de fibre som grøntsagerne indeholder.

Optimer til antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager

Har du også fået lyst til at optimere din tarmsundhed? Så kan du forbedre dine tarmmikrobers diversitet ved at:

 • Spise et kilo grøntsager om dagen
 • Spise fuldkorn (Særligt ved gigt: vær opmærksom på, at du kan reagere med inflammation på allergenet gluten, der findes i mange fuldkorn)
 • Spise fermenteret mad
 • Opholde dig solen
 • Dyrke motion
 • Skære ned på kød (især fra dyr med fire ben)
 • Skære ned eller helt undgå rygning
 • Skære ned eller helt undgå at indtage alkohol

Opskrift på grøn grød

1 person
½ (150 g) squash, skåret i store stykker

½ agurk (150 g), skåret i store stykker

100 g broccoli (også gerne stokken uden skræl), skåret i store stykker

1 banan

1 kiwi

1 dl koldt vand

Til topping

10 stk. mandler eller cashewnødder, hakket i mundrette bidder

Sådan gør du:

Kom al frugt, grønt og vand i en blender eller foodprocessor og kør det godt igennem til du har opnået en fin og glat konsistens.

Top grøden med de hakkede mandler og nødder.

En mere krads morgenmad?

Når du er klar til en mere ”kras” morgenmad kan du tilsætte flere sundhedsfremmende ingredienser. Prøv f.eks. 1 tsk. hakket ingefær, 1 tsk. stødt gurkemeje eller byt vand ud med urtete.  Du kan også prøve professorens egen opskrift:

Professorens egen opskrift

Ingredienser

 • 1/2 avocado
 • 1/2 æble
 • saften fra 1/2 presset citron
 • 1 kvivspids friskrevet ingefær
 • 10 stk. vindruer eller 1/2 kiwi
 • 5 valnødder
 • 1 ark sushitang
 • 4 små bundter spinat
 • 1 bundt persille
 • 1 håndfuld broccoli
 • 1 håndfuld bønnespirer
 • 1/2 glas urtete

Sådan gør du:

Skyl al frugt og grønt. Fjern evt. æblets kernehus og skrællen fra kiwien.

Blend alle ingredienserne i en blender til du har opnået en ensartet masse.

Server i skåle og top evt. med friske krydderurter.

Tid til en frisk start på antiinflammatorisk kost?

Har du lyst til at pleje din krop og tarmmikrober med meget mere grøn og sund mad, så kan du ændre livsstil med antiinflammatorisk kost. Du kan følge Gigt og Livsstil på både Instagram og Facebook, hvor du finder masser af inspiration.

antiinflammatorisk kost bog

Med Antiinflammatorisk Kost Guide slipper du for at læse tykke bøger i timevis eller lede febrilsk i junglen af velmenende kostråd på internettet.

Guiden her giver dig en introduktion til den vigtigste viden og en god start på antiinflammatorisk kost. Jeg har skrevet nøjagtig den guide, der ville have været en kæmpe hjælp, da jeg fik kronisk leddegigt. Min start på antiinflammatorisk kost og livsstil for snart 15 år siden, blev et afgørende vendepunkt på vejen til mindre inflammation og færre smerter.

Læs mere om Antiinflammatorisk Kost Guide her

Mangler du mere inspiration til antiinflammatorisk morgenmad?

bog: antiinflammatorisk morgenmad

Den lille bog Antiinflammatorisk Morgenmad indeholder:

 • 23 inspirerende opskrifter på velsmagende antiinflammatorisk morgenmad
 • Flotte billeder
 • Indkøbsliste, tips til gode køkkenredskaber
 • Kort indføring i principperne bag anti-inflammatorisk kost

Se mere her

Begynd med det samme og prøv at ændre et måltid ad gangen. Din krop vil give dig det dobbelte tilbage.

Henriette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.