Antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager -og så en hel skål fuld!
Jeg må indrømme, at jeg spærrede øjnene op tilbage i januar 2020, hvor jeg var til mit første foredrag med Oluf Borbye Pedersen, Danmarks verdenskendte forskningspioner indenfor sundhedsfremmende mikrober.
Hvorfor grøn grød som antiinflammatorisk morgenmad?
Jo, ifølge den kloge professor, er tarmen “verdens største kemifabrik“. De sidste 20 års banebrydende forskning viser, at magtfulde mikrober i tarmen danner tusindvis af stoffer, der har positiv betydning for vores immunforsvar, stofskifte, blodtryk, blodsukker, følelser og mentale tilstand.
Måske virker det mærkeligt, at mikrober i vores tarm kan være så vigtige i antiinflammatorisk kost og livsstil, når de ellers ikke har det bedste ry. Men jo større diversitet (forskellighed) i tarmens sammensætning af mikrober – jo bedre. Mikroberne har nemlig forskellige ”kompetencer” – og langt de fleste mikrober arbejder på højtryk for at sikre dig den bedste sundhed.
Vi lever i symbiose med mikroberne og sagt meget simpelt: jo bedre og stærkere vores krop er, jo længere og jo bedre kan mikroberne trives i vores tarm. Dette kan medvirke til mindre inflammation og færre smerter i kroppen.
Antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager er godt for tarmen
Det er netop her, sund grøn grød som antiinflammatorisk morgenmad kommer ind i billedet.
Grøntsager fremmer tarmdiversiteten og optimerer altså tarmmikrobernes mulighed for at holde dig sund -både fysisk og mentalt.
Ærligt talt skulle jeg virkelig tage mig sammen til at prøve. Den grønne grød var ikke ligefrem en himmerigsmundfuld ved første bekendtskab. Her hjalp det at tænke tilbage på det Oluf Borbye Pedersen havde fortalt, nemlig at tarmens gode mikrober sender signaler til hjernen med besked om, at de ønsker mere af det gode grønne grød. Det betyder at man langsomt vil komme til at holde af grøden.
Selv om det lød virkelig mærkeligt, må jeg indrømme at han fik ret. Den grønne grød er nu et fast indslag på morgenbordet og jeg har endda fået min mand med på ideen. Præcis som professoren fortalte, så vænner man sig til smagen og holder pludselig af den.
Husk at drikke væske til
Når jeg laver grøn grød, får vi hver især spist 400 gram grøntsager inden dagen for alvor er begyndt. Derudover er det nemt at spise store mængder grønt når grøntsagerne blendes. Grøntsagerne giver god energi fra morgenstunden og så mætter de endda meget bedre og længere end jeg havde troet.
Har du fået lyst til at prøve den grønne grød, så husk at drikke rigeligt med væske til, så du ikke får ondt i maven af alle de fibre som grøntsagerne indeholder.
Få inspiration til hvad du kan drikke her
Optimer til antiinflammatorisk morgenmad med grøntsager
Har du også fået lyst til at optimere din tarmsundhed?
Her er nogle af de ting Oluf Borbye anbefaler:
- Spis et kilo grøntsager om dagen
- Spis fuldkorn (Særligt ved gigt: vær opmærksom på, at du kan reagere med inflammation på allergenet gluten, der findes i mange fuldkorn)
- Spis fermenteret mad
- Ophold dig solen
- Dyrk motion
- Skær ned på kød (især fra dyr med fire ben)
- Skær ned eller endnu bedre undgå helt rygning
- Skær ned eller undgå helt alkohol
Opskrift på grøn grød
- 1 person
- ½ (150 g) squash, skåret i store stykker
- ½ agurk (150 g), skåret i store stykker
- 100 g broccoli (også gerne stokken uden skræl), skåret i store stykker
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 dl koldt vand
- 10 stk. mandler eller cashewnødder, hakket i mundrette bidder
Sådan gør du:
Kom al frugt, grønt og vand i en blender eller foodprocessor og kør det godt igennem til du har opnået en fin og glat konsistens.
Top grøden med de hakkede mandler og nødder.
En mere krads morgenmad?
Når du er klar til en mere ”kras” morgenmad kan du tilsætte flere sundhedsfremmende ingredienser. Prøv f.eks. 1 tsk. hakket ingefær, 1 tsk. stødt gurkemeje eller byt vand ud med urtete.
Professorens egen opskrift
Du kan også prøve professorens egen opskrift, den kommer her.
Ingredienser
- 1/2 avocado
- 1/2 æble
- saften fra 1/2 presset citron
- 1 kvivspids friskrevet ingefær
- 10 stk. vindruer eller 1/2 kiwi
- 5 valnødder
- 1 ark sushitang
- 4 små bundter spinat
- 1 bundt persille
- 1 håndfuld broccoli
- 1 håndfuld bønnespirer
- 1/2 glas urtete
Sådan gør du:
Skyl al frugt og grønt. Fjern evt. æblets kernehus og skrællen fra kiwien.
Blend alle ingredienserne i en blender til du har opnået en ensartet masse.
Server i skåle og top evt. med friske krydderurter.
Tid til en frisk start på antiinflammatorisk kost?
Har du lyst til at pleje din krop og tarmmikrober med meget mere grøn og sund mad, så kan du ændre livsstil med antiinflammatorisk kost. Du kan følge Gigt og Livsstil på både Instagram og Facebook, hvor du finder masser af inspiration.
Med Antiinflammatorisk Kost Guide slipper du for at læse tykke bøger i timevis eller lede febrilsk i junglen af velmenende kostråd på internettet.
Guiden her giver dig en introduktion til den vigtigste viden og en god start på antiinflammatorisk kost. Jeg har skrevet nøjagtig den guide, der ville have været en kæmpe hjælp, da jeg fik kronisk leddegigt. Min start på antiinflammatorisk kost og livsstil for snart 15 år siden, blev et afgørende vendepunkt på vejen til mindre inflammation og færre smerter.
Læs mere om Antiinflammatorisk Kost Guide her
Mangler du mere inspiration til antiinflammatorisk morgenmad?
Den lille bog Antiinflammatorisk Morgenmad indeholder:
- 23 inspirerende opskrifter på velsmagende antiinflammatorisk morgenmad
- Flotte billeder
- Indkøbsliste, tips til gode køkkenredskaber
- Kort indføring i principperne bag anti-inflammatorisk kost
Begynd med det samme og prøv at ændre et måltid ad gangen. Din krop vil give dig det dobbelte tilbage.
Henriette