Blog, Kost

Gigt og gurkemeje

Gigt og gurkemeje. Lad os lige koncentrere os lidt om gurkemeje og hvorfor det er så sundt. Når inflammation skal dæmpes er det de farverige grøntsager, frugt, krydderier og krydderurter, der skal fyldes på tallerkenen og her passer gurkemeje perfekt.

Alligevel glemmer jeg ofte at tilsætte gurkemeje til forskellige retter om det så er morgenmad, frokost eller aftensmad. Det er synd, for det gule krydderi er nemt at tilsætte, smager egentlig ikke af så meget og så er det sundt.

gurkemeje

Gurkemeje virker anti-inflammatorisk og smertelindrende

Det er stoffet curcumin, der findes i roden og er en superstjerne til at dæmpe inflammation. Har du gigt, en anden autoimmun eller vil du bare styrke din generelle sundhed, så kan du hurtigere dæmpe inflammation ved at tilsætte krydderiet til maden. For god ordens skyld skal det nævnes, at ingen fødevare eller krydderi kan gøre underværker alene. For bedst udbytte skal der også øvrige behandlings- og/eller sundhedstiltag til.

Glem ikke sort peber

Den bedste effekt fås ved samtidig at tilsætte sort peber til maden.

Her er det godt, at vide lidt om stoffet piperin, der findes i sort peber. Når sort peber tilsættes samtidig med gurkemeje til din mad vil piperinen nemlig øge optageligheden af curcumin fra tyndtarmen og der opnås altså en langt bedre sundhedseffekt.

Fremmer fordøjelsen

Det gule krydderi har også positiv effekt i forbindelse med fordøjelsen. her skal der nemlig udskilles galde til fordøjelseskanalen og det hjælper gurkemeje med. Resultatet er en endnu bedre fordøjelse af maden. Undersøgelser viser også at den lille gule rod kan afhjælpe oppustethed.

Antioxiderende

Sidst men ikke mindst virker curcumin antioxiderende og bekæmper altså frie radikaler, der ellers kan angribe vores celler og deres DNA således at cellerne ældes før tid.

Vil du vide mere så læs også blogindlæget om antioxidanter og havtorn

Gigt og gurkemeje -lyst til lidt ekstra gurkemeje i din mad?

Hvis ja, så er det oplagt at lave en golden latte, tilsætte krydderiet til bagværk, en smoothie (lavet af gule eller grønne frugter) supper eller som farve i fx. fuldkornsris eller blomkålsbuketter.

Husk! Bruger du helst den friske gurkemejerod, så husk også her, at vælge økologisk hvis muligt. så behøver du heller ikke fjerne skrællen før roden rives eller hakkes, blot du skyller og skrubber den grundigt.

Handsker kan altid anbefales, da man ellers har fornøjelsen af gule fingre og negle ligegyldig, hvor meget man vasker, skrubber og skurer de næste dage frem.

Opskrifter med gurkemeje

kost gigt og gurkemeje
antiinflammatoriske muffins
Morgenmad

Skønne Morgenmuffins

antiinflammatorisk suppe til gigt med gurkemeje

Suppe med kikærter

antiinflammatorisk salat

Laksesalat

mad ved gigt meg gurkemeje

Lynstegt blomkål med ingefær

Bananbrød med gurkemeje

Banankage

Gigt og Livsstil på Instagram

Vidste du at Gigt og Livsstil er på instagram.

Klik her og bliv inspireret af flotte billeder og lækre opskrifter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.