Blog, Motion m.m.

Motion og gigt

Motion og gigt? Hvordan hvordan hænger det sammen, når smerterne ikke er til at holde ud?

Tiderne skifter

Da jeg som helt ung tilbage i 1980 érne fik konstateret kronisk leddegigt, fik jeg besked om at skåne mine led, hvile og ellers tage den med ro. Motion og gigt hang ikke sammen.

Jeg fik den oplevelse at motion nærmest kunne forværre min tilstand.

Sådan lyder anbefalingerne heldigvis ikke i dag.

Meget har forandret sig, man er blevet klogere.

I dag er der ikke kun evidens for at motion hjælper ved gigt. Man ved også, at fysisk aktivitet forebygger hjerte- karsygdom, tab af skeletmuskulatur, osteoporose, depression og astma. Alle er sygdomme, som mennesker med inflammatoriske gigtsygdomme har højere risiko for at udvikle.

fordele ved motion

Når motion og gigt virker umuligt i kombination

Ét er at motion anbefales idag, noget helt andet er, hvordan man kommer igang med at motionere, når gigtsmerterne raser i kroppen? For uhff hvor er det svært med viden om motionens fortræffeligheder, når man ikke kan efterleve anbefalingerne.

Den svenske fysioterapeut og ph.d. Emma Swärdhs udtaler følgende i Fysioterapeuten nr. 4, 2015 :

Nu til dags er det især fatigue, en træthed der er svær at overvinde, og den psykiske belastning ved at få en kronisk sygdom, der fylder, når man får gigt, fortalte Emma Swärdh i sit indlæg. Det kan være en af forklaringerne på, at mennesker med gigt er langt mindre fysisk aktive end andre.

”Patienterne har meget at vinde ved at være fysisk aktive. Vi ved at for eksempel, at styrke- og konditionstræning er med til at forbedre muskelstyrke og kondition. Mange af patienterne tåler desuden en højere intensitet, end de tror”

Det var svært at kombinere motion og gigt


Jeg har selv været der, hvor jeg følte mig ude af stand til at dyrke motion grundet gigtsmerter.

Da gigtens rasen var på sit højeste i min krop kunne jeg dårligt gå 10 meter fra min bil ind til min arbejdsplads. Jeg følte mig magtesløs.

Hvordan skulle jeg kunne lave den motion, som anbefales os alle?

Mindfulness blev min start

mindfulness

Der kan synes langt fra at sidde helt stille og lave mindfulness til at få pulsen op og sved på panden.

Det blev alligevel min løsning, at starte hver dag med meditation. Jeg afsluttede seancen med en visualisering af det jeg ønskede -at danse og løbe en lille tur langs stranden

Mindfulness er en anderledes positiv måde, at give opmærksomhed til sin krop. Det sker blandt andet ved at fokusere på vejrtrækningen.  Mindfulness foregår helt stille og kræver ikke nogen særlig bevægelse af kroppen.

Som ved motion mærker man også sin krop, immunforsvaret styrkes, blodtrykket sænkes og inflammationen ligeså.

gevinster ved mindfulness

Næste trin: Yoga

At starte op på motion var en del af en større livsstilsændring. Min gigtmedicin havde ikke rigtig hjulpet, og efter et år hvor smerterne kun blev værre havde jeg omlagt til antiinflammatorisk kost. Jeg ville gøre alt for at styrke min krop gennem antiinflammatorisk livsstil.

Mine livsstilsændringer fik efterhånden sat deres positive præg. Inflammations bålet i min krop blev langsomt tæmmet og jeg kunne tage næste skridt op ad trænings stien.

Jeg kunne nu gå i gang med en af de motionsformer, som styrker immunforsvaret og har en antiinflammatorisk effekt. Jeg valgte yoga, men kunne lige så fint have valgt Tai Chi eller Qi gong.

Fælles for Yoga, Tai Chi og Qi gong er at:

  • Det er gamle former for helsegymnastik.
  • De bygger på gentagne bevægelser og udstrækning af kroppen
  • De styrker kropsbevidsthed og helbred
  • De bygger på rolige bevægelser, som skaber balance og harmoni, så organer og celler fungerer bedre.

Styrketræning -Det helt store vendepunkt

Tiden gik og pludselig kunne jeg også danse zumba og begyndte på hold i min lokale idrætsforening.

Alligevel var jeg begyndt at blive bekymret.

Jeg kunne se at musklerne i mine arme svandt ind. Jeg fik færre kræfter og måtte have hjælp til at bære flere ting. Jeg prøvede at lave klassiske øvelser som armbøjninger og løft af vægte, men måtte opgive pga. smerter.

Først da jeg i forbindelse med et besøg hos en fysioterapeut, blev gjort opmærksom på vederlagsfri styrketræning for personer med leddegigt, kom der for alvor skred i tingene.

Jeg fik en henvisning fra min læge og kunne begynde kort tid efter. Træningen har været fantastisk og idag er jeg stærkere end nogensinde.

gule håndvægte vægtskiver
  1. Øvelserne læres på den rigtige måde af en instruktør
  2. Mindre risiko for at dårlig teknik forværrer smerter eller bringer nye med sig
  3. Et fast tidspunkt hvor instruktør og andre fra holdet forventer, at man dukker op motiverer til fremmøde

Hvis du vil læse mere om vederlagsfri holdtræning for personer med kronisk leddegigt kan du læse her

Her er jeg i dag

Det er snart 15 år siden jeg fandt min vej til mere motion og færre smerter.

Idag laver jeg styrketræning en gang om ugen og yoga hver morgen. Jeg løber når jeg har lyst og er senest begyndt til fitness jump.

Til fest er jeg helst både den første og sidste på dansegulvet. Jeg nyder at kunne danse frit uden smerter i fødderne.
Nå ja, og så har jeg fået opbygget flere muskler end nogensinde før.

træning med vægtstang ved gigt
yoga og gigt
fitness jump


Muskler giver frihed

Motionen har givet mig endnu en gave. Musklerne i min krop giver mig frihed til at forfølge fantastiske naturoplevelser når jeg er på ferie.

Herunder flodvandring i Italien, hiking op ad bjerge i Canada, vandreture i Sverige, morning bushwalk i Afrika, bush, El Caminito del Rey i Ardales Nationalpark tæt på Malaga og tur i luftballon (den er ikke helt nem at kravle op i og ud af sådan en ballonkurv).

Er du interesseret, kan du læse mere her om forebyggelse af gigtsmerter på ferien.

motion og gigt hører sammen
hiking med gigt i Vancouver
italien og gigt
motion og gigt, et godt makkerpar ved ballonflyvning
i luftballon trods gigt

Faktisk ville jeg ikke have troet det muligt at nå hertil, hvor jeg er i dag. Motion og gigt kan godt følges ad. Det har været en lang rejse, men den har været det hele værd .

Jeg håber virkelig min historie kan inspirere.
Der er håb

Kærligst Henriette

Nysgerrig på antiinflammatorisk kost?

Med Antiinflammatorisk Kost Guide slipper du for at læse tykke bøger i timevis eller lede febrilsk i junglen af velmenende kostråd på internettet.

Guiden her giver dig en introduktion til den vigtigste viden og en god start på antiinflammatorisk kost. Jeg har skrevet nøjagtig den guide, der ville have været en kæmpe hjælp, da jeg fik kronisk leddegigt. Min start på antiinflammatorisk kost og livsstil for snart 15 år siden, blev et afgørende vendepunkt på vejen til mindre inflammation og færre smerter.

antiinflammatorisk kost guide

Læs mere om Antiinflammatorisk Kost Guide her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.