Blog, Morgenmad

Antiinflammatorisk morgenmad

Antiinflammatorisk morgenmad ? I snart 14 dage har grøn grød været et fast indslag på morgenbordet hjemme hos os. Inspirationen har jeg fået fra et foredrag med Oluf Borbye Pedersen, Danmarks verdenskendte forskningspioner indenfor sundhedsfremmende mikrober.

Hvorfor grøn grød som antiinflammatorisk morgenmad?

Jo, ifølge den kloge professor, er tarmen “verdens største kemifabrik“. De sidste 10 års banebrydende forskning viser, at magtfulde mikrober i tarmen danner tusindvis af stoffer, der har positiv betydning for vores immunforsvar, stofskifte, blodtryk, blodsukker, følelser og mentale tilstand.

Måske virker det mærkeligt, at mikrober i vores tarm kan være så vigtig i antiinflammatorisk kost og livsstil, når de ellers ikke har det bedste ry. Men jo større diversitet (forskellighed) i tarmens sammensætning af mikrober – jo bedre. Mikroberne har nemlig forskellige ”kompetencer” – og langt de fleste mikrober arbejder på højtryk for at sikre dig den bedste sundhed. Vi lever nemlig i symbiose med mikroberne og sagt meget simpelt: jo bedre og stærkere vores krop er, jo længere og jo bedre kan mikroberne trives i vores tarm.

Grøntsager er gode for tarmen

Det er netop her, den sunde grønne grød som antiinflammatorisk morgenmad kommer ind i billedet. Grøntsager fremmer nemlig tarmdiversiteten og optimerer altså tarmmikrobernes mulighed for at holde dig sund -både fysisk og mentalt.

Ærligt talt skulle jeg virkelig tage mig sammen til at prøve. Den grønne grød var ikke ligefrem en himmerigsmundfuld ved første bekendtskab.

Alligevel er den nu et fast indslag som antiinflammatorisk morgenmad og jeg har endda fået min mand med på ideen. Faktisk har vi begge vænnet os til den grønne grød og synes nu, at den smager helt fint.

Når jeg laver grøn grød, får vi hver især spist 400 gram grøntsager inden dagen for alvor er begyndt. Derudover er det nemt at spise store mængder grønt når grøntsagerne blendes. Grøntsagerne giver god energi fra morgenstunden og så mætter de endda meget bedre og længere end jeg havde troet.

Har du fået lyst til at prøve den grønne grød, så husk at drikke rigeligt med væske til, så du ikke får ondt i maven af alle de fibre som grøntsagerne indeholder.

Optimer til antiinflammatorisk morgenmad

Har du også fået lyst til at optimere din tarmsundhed? Så kan du forbedre dine tarmmikrobers diversitet ved at:

  • Spise et kilo grøntsager om dagen
  • Spise fuldkorn (Særligt ved gigt: vær opmærksom på, at du kan reagere med inflammation på allergenet gluten, som findes i mange fuldkorn)
  • Spise fermenteret mad
  • Opholde dig solen
  • Dyrke motion
  • Skære ned på kød (især fra dyr med fire ben)
  • Skære ned eller helt undgå rygning
  • Skære ned eller helt undgå at indtage alkohol
grøn grød

Opskrift på grøn grød

1 person


½ (150 g) squash, skåret i store stykker

½ agurk (150 g), skåret i store stykker

100 g broccoli (også gerne stokken uden skræl), skåret i store stykker

1 banan

1 kiwi

1 dl koldt vand

Til topping

10 stk. mandler eller cashewnødder, hakket i mundrette bidder

Sådan gør du:

Kom al frugt, grønt og vand i en blender eller foodprocessor og kør det godt igennem til du har opnået en fin og glat konsistens.

Top grøden med de hakkede mandler og nødder.

En mere krads morgenmad?

Når du er klar til en mere ”kras” morgenmad kan du tilsætte flere sundhedsfremmende ingredienser. Prøv f.eks. 1 tsk. hakket ingefær, 1 tsk. stødt gurkemeje eller byt vand ud med urtete.  Du kan også prøve professorens egen opskrift, som du finder her.

Skriv endelig en kommentar, når du har prøvet opskriften. Det vil gøre mig så glad😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.