Blog, Oplevelser

Gigt og Spa

Gigt og spa. Min søster, mor og jeg er lige hjemvendt fra det skønneste spa ophold på Hotel Skansen i Båstad, Sverige.

Min mor fyldte 70 år i juli og fik spa opholdet i fødselsdagsgave.

Formålet med turen var ren forkælelse af min mor.

Gigt og spa er en rigtig god kombination. Skansen i Båstad må stedet siges at være perfekt, hvis man har gigt og brug for at styrke immunforsvaret og lindre gigtsmerter.

Opvarmet pool

Det første jeg vil fremhæve ved Skansen er det store varmtvandsbassin.

Det dejligt varme vand gør bevægelsen af led med gigt nemmere og mindre smertefuldt.  At der samtidig er utrolig smukt i rummet og udsigt til havet sætter prikken over i’et.

Japansk bad

Efter turen i varmtvandsbassinet fulgte det japanske bad. Her er vandtemperaturen 37 grader og badet en blanding mellem en lille pool og et stort badekar med en vanddybde på ca. 50 cm.

Små dioder lyser skiftevis rummet op i i blå, røde, grønne og gule farver, som stjerner på en mørk nattehimmel. – igen en nærmest meditativ og endnu mere afslappende oplevelse.

Saunagus

Ud over de skønne bade byder Hotel Skansen på sauna gus, almindelig sauna og et afslapnings rum med en slags elektroniske liggestole. Liggestolene med indbyggede højtalere vugger blidt kroppen som ligger man på en luftmadras i en pool til lyden af blid meditationsmusik.

Badehus ude i vandet

I tilknytning til Hotel Skansen er der bygget et badehus ude i vandet ved stranden. Her er der udendørs spa, sauna og trappe ned til havvandet. Inde i badehuset er der et smukt opholdsrum med pejs og afslapningsstole.

gigt og spa

Anti inflammatorisk mad

Vi havde bestilt pakken “Skansens Spa klassiker”. Pakken inkluderede:

  • Afternoon tea med masser af gode sager
  • Fri adgang til SPA og koldbadehus
  • Treretters gourmetmiddag
  • Overnatning på 4 stjernet hotelværelse
  • Morgenmad i Restaurant Sand.
  • Fri anvendelse af badesæbe- shampoo, balsam og creme produkter fra Ilse Jacobsen og Clarins

Alt dette fik vi for 1295 Svenske kroner pr. person, fordi vi valgte en overnatning fra søndag til mandag. Eftersom kursen er virkelig favorabel for tiden, var det under 1000 kr. pr person.

På buffeten og som a’la carte var der mulighed for at vælge mad og drikkevarer som virker antiinflammatorisk. Ved 3 retter – gourmet middagen var der både til forret og middag vegetar retter at vælge i mellem. Det eneste tidspunkt der ikke var en antiinflammatorisk valgmulighed, var til dessert.

mad og gigt
Chiagrød med kokos og brombær på morgenmad buffeten

Psykisk stress og den onde cirkel

Det er en hektisk tid vi lever i og mange bliver overraskede over, at psykisk stress kan føre til inflammation i kroppen, smerter og dermed udsættes kroppen for mere stress belastning.

For nogle handler det om, at skrue ned for arbejdsmængden. For andre handler det om, at give sig selv fred fra sociale medier, præstationsangst eller noget helt tredje.

Når man er syg og ramt af gigtsmerter, er kroppen i sig selv ramt af en stresstilstand. Derudover kan tanker om fremtidig bolig-, job-, og familiesituation bekymre og føre til psykisk stress.

Psykisk stress fører til udskillelse af stresshormonet kortisol. Kortisol forringer immunforsvaret og kan medføre yderligere inflammation. En ond cirkel er startet og den skal brydes. Det er et sejt træk, men det kan lade sig gøre.

Spa ophold- den hurtige genvej til afkobling

Gigt og spa er en god cocktail. Et spa ophold er nemlig den hurtige genvej til at bringe krop og sind i ro og harmoni.

Det er mange penge, men også en effektiv og hurtig måde at komme helt ned i gear. Vi befandt os på hotellet i under 24 timer, alligevel havde jeg en følelse af sundhed og velvære og af, at have været på ferie og langt væk fra hverdagen i flere dage.

Andre veje til afkobling

Her på bloggen skriver jeg også om mindfullness, yoga, tai chi eller qi gong. Det er effektive “teknikker” som kan bruges til at nedsætte stress niveauet i hverdagen og styrke immunforsvaret.

Når du først har lært teknikkerne er de gratis at udføre. Der kræves i princippet ikke meget andet end noget løst og behageligt tøj, som du kan bevæge dig i. Hvis du vil dyrke yoga, kan du næppe undvære en yogamåtte, som dog kan bruges i adskillige år når du først har anskaffet den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.