Blog, Kost, Smerter, Tips og tricks

Fiskeolie og gigt

Fiskeolie og gigt. Normalt sværger jeg til, at få næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioxidanter fra min kost og ikke som kosttilskud.

Men for at få optimal virkning af fiskeolie mod gigtinflammation, har jeg kastet håndklædet i ringen. Der er nemlig stor forskel på hvor mange omega 3 fedtsyrer der er i de forskellige fisk og skaldyr. Derudover kan jeg ikke spise så store mængder fiskeolie naturligt fra fisk, som der skal til for at dæmpe inflammation.

fiskeolie og gigt

Fiskeolie og gigt -hvor meget skal du have?

Normalt skal du følge doseringsvejledningen på flasken. Ved kronisk leddegigt (reumatoid artrit) skal der ekstra meget til, før det har maksimal effekt. Faktisk anbefales det, at du indtager 3-6 gram omega 3 fedtsyrer fra fisk hver dag.

Du skal nemlig indtage 3 g EPA pr dag før du opnår:

  • Mindre hævelse 
  • Færre smerter i led
  • Reduceret forekomst og varighed af morgenstivhed
  • Mindre sygdomsaktivitet
  • reduceret behov for NSAID

(kilde: Sundhed.dk

I forhold til dosering er det en god ide, at tale med din læge, hvis du får blodfortyndende medicin, spiser mange smertestillende piller eller anden medicin, som påvirker blodets sammensætning.

fiskeolie og gigt

Fiskeolie som wake up shot hver morgen

Jeg har valgt, at købe fiskeolie på glasflaske frem for kapsler.

Hver morgen hælder jeg en tsk. fiskeolie i et lille glas. Det svarer til 3-6 gram omega 3 fedtsyrer. Derefter spæder jeg op med appelsin- eller æblejuice og så er det bare ned med drikken.

Jeg køber den fiskeolie, som hedder Omega-3 fra Nordic Naturals.

Olien har et højt indhold af omega 3 fedtsyrerne EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre), som er meget vigtige. Det er nemlig EPA og DHA, som virker antiinflammatorisk hvilket er godt mod smerter og  inflammation.

Fiskeolie på flaske

Fiskeolie på flaske er mere økonomisk, fordi literprisen ved fiskeolie på flaske er mindre end fiskeolie i kapsler. Derudover skal der for det meste spises mere end en kapsel før du når op på minimum 3 gram omega 3. 

Tænk dig om før du køber den billigste fiskeolie.

fiskeolie

Jeg kan sagtens finde fiskeolie, som er billigere end Nordic Naturals Omega 3. Men det vil jeg ikke. De billige fiskeolier har typisk et mindre indhold af EPA og DHA og så er det jo ikke billigt alligevel.

Derudover er billig fiskeolie ofte tilsat omega 6 fedtsyrer, som mange af os allerede får alt for meget af. Du risikerer altså, at din dyrt betalte fiskeolie fra supermarkedet gør mere skade end gavn.

Fiskeolie mod gigtinflammation skal altså udvælges med omhu før du køber den.

Vær opmærksom på, at fedt harskner

Genkender du lugten af en gammel pakke smør? Måske har pakken ikke været lukket ordentligt?, måske har den ligget for lang tid i køleskabet?. Så vil smørret sikkert være gulnet og smage anderledes.

Jo mere ilt, sollys og varme fedt udsættes for, jo hurtigere vil det harskne. Harskt fedt smager ikke godt og det er heller ikke sundt.

Sunde umættede fedtsyrer som dem du finder i fiskeolie harskner nemt. Derfor er det vigtigt, at købe små flasker og opbevare dem mørkt og køligt.

Fiskeolie og gigt -de sidste rosende ord 

Som en ekstra gave har omega 3 fedtsyrer fra fisk ikke alene en positiv virkning på smerter og gigtinflammation. De sunde fedtsyrer forebygger også åreforkalkning og blodpropper, alzheimers demens, skizofreni og så styrker de hukommelsen 🙂

Mere inspiration til mad mod gigt?

bog antiinflammatorisk kost

 

Mangler du inspiration til mad mod gigt så se vores gode tilbud på bøger med antiinflammatorisk kost her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.