Blog, Sundt sødt

Festligt frugt fad

Dette festlige frugt fad lavede jeg i starten af august, hvor jeg fejrede min 51 års fødselsdag.

Jeg havde inviteret til afternoon tea med jordbærtærter og scones med lemoncurd.

Som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, boede jeg som ung i Richmond, syd for London, i næsten et år. Det var her min interesse for mad og gastronomi blev vækket.

Jeg boede hos en udstationeret italiensk familie, der fremtryllede de mest fantastiske retter af ganske få men gode ingredienser og med urter hentet i deres lille bitte urtehave.

Det var ikke på madfronten, at englænderne imponerede mig. Det gjorde deres tradition med afternoon tea og alverdens cookies derimod og jeg synes det var sjovt at forsøge med, at gøre dem kunsten efter ved min fødselsdag.

Sunde alternativer

Min fødselsdag ligger på et tidspunkt, hvor mange netop er kommet hjem fra ferie og gerne vil skrue lidt ned for de usunde sager.

Derudover tåler enkelte af mine gæster, ligesom jeg, ikke hvedemel og mættet fedt særlig godt længere, derfor måtte der også sundere alternativer på bordet.

Her gjorde det festlige frugt fad, æble og hindbærbobler fra aarstiderne samt små søde kager lavet af bl.a. sorte bønner, dadler og kokos godt.

Sådan laver du et festligt frugtfad:

frugt fad

Har du fået lyst til at lave det flotte fad med frugt skal du bruge følgende ingredienser:

  • Vandmelon
  • Blå vindruer
  • Jordbær
  • Blåbær
  • Appelsin
  • Kiwi
  • Passionsfrugt

Sådan gør du:

Skyl frugt og bær og lad dem tørre på et stykke køkkenrulle.

Klip vindruerne i små klaser. Så er det nemt for gæsterne, at forsyne sig uden at skulle brække den ofte seje stilk over.

De flotte kiwier laver du ved at stikke en urtekniv ind i siden af kiwien og skære et zigzag mønter hele vejen rundt. Til sidst kan de to kiwidele fra hinanden og du har nu to flotte kiwi blomster.

Lad dig eventuelt inspirere af videoen her.

Passionsfrugten deles på midten.

Byg det fine fad op ved at placere de høje stykker vandmelon i midten og herefter de øvrige slags forskellige frugt og bær i små grupper tæt op ad hinanden.

Til sidst placeres kiwiblomsterne og de halve passionsfrugter der, hvor de pynter mest på dit fad.

Er frugt sundt?

Frugt indeholder en del naturligt sukker, men så længe frugten ikke er forarbejdet, som den f.eks. bliver når den juices, ja så er den stadigvæk “pakket ind” i fibre og indeholder en lang række vitaminer, antioxidanter og næringsstoffer.

Indholdet af fibre betyder, at vores fordøjelsessystem stadigvæk skal arbejde og at optagelsen af frugtsukkeret dermed forsinkes. Det er gavnligt både i forhold til vores blodsukker og i forhold til vores tarmmikrober.

Laver du smoothies ved at blende frugt og bær er fiberindholdet stadigvæk det samme, men din frugtsukkeroptagelsen øges en smule.

Hvad med frugtjuice?

Ved gigt har det betydning hvor hurtigt den mad vi spiser får vores blodsukker til at stige.

Et blodsukker der stiger og falder hurtigt kan nemlig sætte endnu mere gang i inflammation. Derfor er det bedst med mad, der sikrer et stabilt blodsukker

Juicer du frugten forarbejdes den og mange af fibrene sorteres fra. Dine gode tarmmikrober snydes dermed for god næring og dit blodsukker stiger hurtigere.

Køber du frugtjuice fra koncentrat kan indholdet sammenlignes med hvidt sukker.

Frugtjuice fra koncentrat indeholder ikke frugtfibre. Derfor vil dit blodsukker hurtigt stige og har du inflammation i forvejen, jævnlige hurtige blodsukkerstigninger sætte endnu mere fut under dit inflammationsbål.

Tandhygiejne og inflammation

For alt frugt gælder det, at du med fordel kan drikke et glas vand efter du har spist eller drukket en smoothie. Dette for at beskytte dine tænder imod både frugtsyre og sukker.

God tandhygiejne er især vigtig, hvis du kæmper med inflammation. En øget bakterievækst i mundhulen kan aktivere inflammationsfremmende stoffer andre steder i din krop. Japanske studier har påvist at inflammation indgår i forbindelse med langt de fleste velfærdssygdomme og altså ikke kun ved gigt. Et andet interessant fund gjort af danske forskere er, at ubalance i tarmens mikrobesammensætning kan føre til dårlig mundsundhed og flere huller.

Antiinflammatorisk Kostplan

Har du brug for ideer til hvilke antiinflammatoriske retter du kan spise gennem ugen. Så prøv min antiinflammatoriske kostplan fuld af gode retter, der både styrker din fordøjelse og medvirker til at nedbringe inflammation.

Du kan læse mere om kostplanen lige her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.