Antiinflammatorisk julefrokost. Hvordan hænger det sammen når julemad har ikke just har ry for, at være sundt?
Jo faktisk er det ikke helt retfærdigt med det halvdårlige ry. Faktisk indeholder mange juleretter nemlig antiinflammatoriske ingredienser der er guf for kroppen.
Disse 4 råd klær dig på til, at prioritere sunde umættede fedtsyrer og den gode powerfood.
Nyd julemånedens mange sunde fristelser og styr uden om alt det, der sætter fut under inflammation og smerter.
Sådan laver du antiinflammatorisk julefrokost
1. Prioriter retterne med det sunde fedt
Spis kun lidt eller styr helt uden om fedtholdige svinekødsretter som frikadelle, sylte og flæskesteg. Det er nemlig her det inflammationsfremmende mættede fedt gemmer sig.
Glæd dig til gengæld over de mange lækre fiskeretter med gode omega-3 fedtsyrer, som du kan stille på bordet i december.
- Laks (vild laks er den bedste)
- Rødspætte
- Røget eller gravad hellefisk
- Marineret sild
- Karrysild (tjek at karrysovsen er lavet af rapsolie)
- Høst sild
- Spegesild
2. Skønne, stærke farver
Farverige grøntsager, frugt og bær er sprængfyldt med fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Lad de sunde salater fylde godt op på tallerkenen og spis dem til alt, hvad du kan.
Grøntsager:
- Rødkål
- Grønkål
- Savoykål
- Rødløg
- Syltede agurker
- Brøndkarse
Bær:
- Blåbær
- Ribs
- Granatæble
- Vindruer (særligt de røde)
- Æbler
- Pærer
- Kirsebær
- Solbær
3. Masser af spirer, krydderurter og krydderier
Sild og hellefisk med dild i lange baner. Varme drikke med kardemomme, vanilje og nelliker -julen er fuld af krydderier og krydderurter med sundhedsfremmende egenskaber.
Krydderier er gode fordi, de indeholder antioxidanter og inflammationsdæmpende stoffer. Så tag endelig for dig af de velsmagende sager og spis julemad, som indeholder disse krydderier:
- Gurkemeje
- Safran
- Ingefær
- Kardemomme
- Nelliker
- Dild
- Purløg
- Persille
- Ærtespirer
- Brøndkarse
4. Det gode slik
Julens naturlige slik, som nødder, dadler, mandler og abrikoser indeholder gode fibre og umættede fedtsyrer. Mørk chokolade indeholder endda stoffer, som medvirker til at din krop danner endofiner, der booster lykke følelsen.
Undgå derfor slik med farvestoffer og E-numre og hyg dig med at spise hjemmelavede godter af:
- Marcipan, helst uden sukker/hjemmelavet
- Mørk chokolade med kakaoprocent over 70 %. Det er nemlig i kakaobønnen de gode stoffer findes.
- Mandler
- Valnødder
- Cashewnødder
- Hasselnødder
- Macadamia nødder
- Pekan nødder
- Abrikoser
- Dadler
- Figner
Få færre ledsmerter og undgå de ekstra kilo i julen
- Reducer eller fravælg hvedemel, både hvad angår brød og kager
- Minimerer alkoholindtaget
- Lav motion de dage hvor du kan, gå f.eks.en lang tur
- Følg de fire råd 4 her fra blogindlæget
….. Følg disse tips både til hverdag og ved julefrokoster, så er der IKKE stor sandsynlighed for, at du tager på i vægt eller får ekstra ledsmerter selv om vi nu har taget hul på årets helt store hygge måned.
God appetit og rigtig dejlig julemåned
Henriette
Inspiration til antiinflammatorisk juleslik og kage
Jeg har lavet en lille opskriftsbog med alternativer til det vanlige julekonfekt, slik og kager. Her finder du juleknas og godter lavet med sunde antiinflammatoriske ingredienser, som du roligt kan sætte tænderne i uden at bekymre dig om efterfølgende inflammation og smerter. Det perfekte juleslik efter en dejlig antiinflammatorisk julefrokost.
Kender du Gigt og Livsstils Facebookgruppe?
Her deler vi fotos, opskrifter og inspiration med hinanden.
Derudover postes baggrundsviden om antiinflammatorisk livsstil og hvorfor det virker så godt for mange med kronisk inflammation.
Sammen står vi stærkere når mønstre skal brydes og et sundere liv skal begynde
Vil du være med, så er du velkommen