Blog, Kost

Sundt ukrudt og mad fra egen have

Sundt ukrudt og mad fra egen have er hvad det her indlæg skal handle om.

Det lyder måske lidt mærkeligt, men for mig er det fantastisk, at tænke på mit skvadderkål og alle mælkebøtterne, som sund og gratis mad uden sprøjtemiddelrester og e-numre.

Sundt ukrudt som skvadderkål og mælkebøtte indeholder næringsstoffer, antioxidanter, vitaminer, mineraler og vokser i mange haver og den fri natur lige nu.

Så snart de første nye skud pibler op fra jorden, kan de anvendes i salater, supper, og bagværk.

Eksempelvis indeholder mælkebøtteblade 60 gange så meget A- vitamin, 11 gange så meget jern og næsten 10 gange så meget calcium og C- vitamin som traditionel iceberg salat.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Mad i egen have

det er ikke kun sundt ukrudt men også anden mad jeg har i egen have. Når nu jeg er så glad for mad, er det måske ikke en overraskelse, at jeg også elsker mine frugttræer, buske med bær, planter og de krydderurter, som jeg kan bruge i madlavningen.

Violer og de første mynte-, citronmelisse-, og salvieblade er allerede tittet frem for flere uger siden. Dem bruger jeg nu til te, pynt på desserter og i maden.

Egne bær i haven

Det kunne være skønt, at være selvforsynende med grøntsager. Det er jeg ikke. Til gengæld plantede jeg for år tilbage bærbuske og frugttræer, som jeg nu kan høste fra. De er nemme at have i haven, kræver næsten ingen tid, og giver udbytte hvert år.

Til venstre er der te lavet på nye brombærskud, til højre mynte te med citron

I nogle uger har jeg plukket solbær, hindbær- og brombærblade til te. Fra juli måned henter jeg alle de ribs, jeg kan nå at bruge og resten fryser jeg ned. Senere kommer solbær, hindbær og brombær.

Det er altså luksus og livsnydelse af den helt store slags.

Gå en tur og saml gratis mad til aftensmaden

Lige uden for havelågen ligger der også en skatkiste og venter på at blive åbnet.

Henover året vokser der nemlig spiselige urter, bær, svampe, nødder og frugter overalt. De er fulde af saft og kraft fra jorden, solen og regnen. Og der er allermest fra tidligt forår til sent efterår.

At samle fødevarer i naturen giver mig en særlig lykkefølelse. Jeg får frisk luft og motion og alle sanser bliver stimuleret. Det er ren afslapning og plus point lige ind på sundhedskontoen, at sanke, som det hedder.

Jeg er vidst ikke alene om den opfattelse. Faktisk viser undersøgelsen ”Danskernes Friluftsliv”, som Friluftsrådet fik udarbejdet i efteråret 2017:

  • At tre ud af fire danskere oplever, øget livskvalitet ved ophold i naturen.
  • At 84 procent oplever effekt på deres psykiske velvære og humør når de er i naturen.

Gratis appen Vild mad

Har du også fået lyst til at komme ud og samle sager i naturen er gratis appen Vild mad , der hentes i Appstore måske noget for dig.

I appen kan du først vælge om du er i byen, på åbent land, nær vand eller i skoven.

Herefter kan du klikke på udforsk og bagefter råvarer. Når du har gjort det viser appen dig billeder og navne på den mad, der er i sæson i det landskab, hvor du befinder dig.

Når du klikker på et billede af en bestemt råvare, får du information om smag, duft, sæson, håndtering, anvendelsesmuligheder, opbevaring og sidst men ikke mindst opskrifter udviklet af professionelle kokke med flotte billeder til.

God fornøjelse

🙂 Henriette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.