Denne salat med grønkål og æbler er lækker både på en almindelig hverdag, men også som tilbehør ved Mortensaften eller til jul.
Jeg kommer ofte en stor portion på tallerkenen og pludselig indeholder den ellers kaloriespækkede og fede julemad også et top antiinflammatorisk indspark.
Hvorfor de mange indholdsstoffer i grønkål er så gode, kan du læse mere om under opskriften, som kommer her.
Opskrift på salat med grønkål og æbler
Tilbehør til 4 personer.
Ingredienser
- 300 g rå grønkål
- 3 røde æbler, gerne Ingrid Marie
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk æblecider eddike
- 2 tsk. havsalt, gerne Læsø salt eller Maldon
- Friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Skyl grønkålen godt og befri bladene for stokken i midten.
- Snit grønkålen i meget fine strimler. Bliver strimlerne for tykke er det mere besværligt, at tygge salaten. Kom grønkålen i en skål.
- Skyl æblerne, befri dem for kernehuset og skær dem i mundrette tern.
- Rør en dressing af olivenolie, æblecidereddike, salt og peber.
- Vend dressingen i grønkålen og kram blandingen med hænderne i et minuts tid, så grønkålen falder lidt sammen.
- Vend til sidst æbletern med grønkål og smag til med evt. ekstra salt, peber eller æbletern.
- Salaten kan spises med det samme, men kan med fordel stå og falde lidt sammen i køleskabet en times tid før servering.
Hvorfor er grønkål så godt?
Grønkål indeholder det sunde klorofyl, masser af A- og C-vitamin og en stribe andre vitaminer som B2-, B3-, B6-, E- og K vitamin. Kalcium, zink, jern og magnesium er der også rigeligt af. Flere af vitaminerne har eksperimentelt vist sig, at have antioxidant egenskaber. Derudover er vitamin A, C og E er en vigtig del af “Gråstener-diæten”, som anvendes mod leddegigt og på Kong Christian X’s Gigthospital.
Kostfibre med kolesterolsænkende effekt
Grønkål bidrager ligeledes til et stabilt blodsukker og mætter godt på grund af de mange vandbindende kostfibre. Spiser du 5-10 g vandbindende kostfibre dagligt, har de endda kolesterolsænkende effekt.
100 g rå grønkål indeholder, hvad der svarer til 6,2 g kostfiber. Vil du gerne vil af med nogle af de ekstra kilo der forværrer gigtsmerter, er grønkål altså noget nær perfekt mad fordi fibrene giver en god mæthedsfølelse.
Vil du vide mere om antiinflammatorisk kost?
Like gerne
Synes du godt om denne opskrift eller blev du klogere på sund mad ved gigt?
Så klik hellere end gerne “synes godt om” herunder. Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev og modtage en mail, når der kommer ny inspiration på mit site.
Skriv endelig også en kommentar, når du har prøvet opskriften. Det vil gøre mig så glad😀
Kilder:
DTU´s Fødevaredata ver.3a
Bent Raungaard og Ole Færgeman, 2011: “Dyslipidæmi og aterosklerose”, i Klinisk Ernæring, red. I. Hessov og P. B. Jeppesen, 5. udg. Munksgaard, København pp. 261
Kristian Stengaard-Pedersen og Bent Winding Deluran, 2011: “Ernæring ved reumatiske sygdomme”, i Klinisk Ernæring, red. I. Hessov og P. B. Jeppesen, 5. udg. Munksgaard, København pp. 277 – 292