Blog

Perfekt opbevaring af frugt og grønt

”Naturens egen emballage er ofte den bedste” – sådan lød det fra min Levnedsmiddelteknologilærer på Suhrs Seminarium.

grøntsager

De vise ord er højaktuelle, men vil du have maden til at holde sig længere, er viden om korrekt opbevaring af frugt og grønt god at have. Det hjælper på, at undgå madspild og du får mere ud af de penge, du bruger på mad.

Følgende opbevares bedst udenfor køleskabet

Græskar/Hokkaido

Det er vigtigt græskar opbevares tørt. Læg dem f.eks. på køkkenbordet

Ingefær

Ingefær opbevares et tørt sted f.eks. på køkkenbordet. Undgå direkte sollys. 

Avocado

Opbevares et sted uden direkte sollys. Ligger avocadoerne sammen med tomater eller bananer modner de hurtigere. Læg ikke avocadoerne i køleskab, så stopper modningen og frugten får mørke pletter. 

Løg

Skal opbevares knastørt. Opbevar dem aldrig i en plasticpose i køleskab. Kun om sommeren, når du køber helt friske løg, kan det være en god ide at lægge dem i køleskabet, hvis du altså ikke ønsker, at de skal tørre.

Citrusfrugter

Citrusfrugter smager bedst når de opbevares på køkkenbordet. Hvis du alene vil have lang holdbarhed, kan du stoppe modningsprocessen ved at opbevare dem i køleskabet. Smagen mistes så langsomt.

Æbler/pærer

Opbevares på køkkenbordet udenfor direkte sollys. Holdbarheden kan forlænges i køleskabet, men smagen vil langsomt mistes.

pærer i kurv

Følgende opbevares bedst i køleskabet

Chili

Behøver ikke indpakning.

Rodfrugter

Rodfrugter skal ikke pakkes ind. De opbevares ved maks. 5 grader i køleskabets grønsagsskuffe. Rodfrugter kan også opbevares et køligt (5-10 grader), mørkt og tørt sted f.eks. på en altan med aviser hen over eller i en kølig garage.

Kartofler

Kartofler behøver ikke indpakning. Til gengæld er det vigtigt de opbevares et mørkt sted. De kan opbevares i køleskabets grøntsagsskuffe eller et andet køligt sted f.eks. i en kold kælder eller i en kølig garage med aviser hen over.

Kål

Kål, hvad enten det er rød-, hvid-, eller spidskål kan holde sig i flere uger, hvis de lægges i en plasticpose. Opbevares bedst ved temperatur mellem 2-5 grader i køleskabet.

Blomkål

Blomkål opbevares bedst i køleskabets grøntsagsskuffe i en lufttæt beholder eller plasticpose.

Champignon og Svampe

Champignon -både hvide og brune opbevares bedst ved temperaturer under 5 grader i en lufttæt beholder. Vand må ikke kunne lægge sig i bunden, enten på grund af riller som løfter champignonerne eller fordi materialet beholderen er lavet af kan optage fugten.

Svampe samlet i skoven skal opbevares ved 2-3 grader.

Squash

Opbevares i lufttæt beholder eller plasticpose i køleskabet. Lægger du den i grøntsagsskuffen behøver du ikke beholderen.

Salat

Opbevares i en lufttæt beholder eller plasticpose ved maks. 5 grader.

salat og rosmarin

Krydderurter

Holder sig sprøde og friske i en lufttæt beholder med køkkenrulle i bunden og nogle stænk vand på bladene. Opbevares ved maks. 5 grader. Jeg bruger ofte et stort patentglas med køkkenrulle i bunden til formålet.

basilikum

Gulerødder

Opbevares ved 2-5 grader i en lufttæt beholder eller plasticpose.

Vil du undgå for meget plastic?

Kan du bruge patentglas eller bokse lavet af glas til opbevaring af frugt og grønt. Emballagen kan bruges igen og igen og du er 100 % sikker på, at din mad ikke optager hormonforstyrrende stoffer fra plastic. Klik og se mere her.

Madwrap og låg af bivoks er også en mulighed. Madlåg ser ofte søde ud og kan bruges igen. Læs mere her.

Rigtig temperatur i køleskabet

Indstil køleskabstemperaturen på 5 grader – ved denne temperatur, ved denne temperatur sænkes væksten af mikroorganismer i f.eks. hakket kød. Det forhindrer at madvarerne bliver dårlige for hurtigt.

Indstilles køleskabet til en endnu lavere temperatur stiger elforbruget. Det påvirker klimaet negativt – og er kedeligt for din elregning.

Hvor er der koldest?

Den koldeste hylde varierer fra køleskab til køleskab. Temperaturen vil ofte være ens på alle hylder. I et køleskab uden blæser er temperaturen dog varmest foroven og køligst forneden.

Køleskabslågen:

Her er temperaturen højest. Derfor kan du med fordel placere langtidsholdbare madvarer i køleskabslågen. Lågen er et godt sted til, soya, sennep, danskvand osv.

Grøntsagsskuffer:

Mange køleskabe er reguleret, så grønsagsskufferne er perfekte til opbevaring af frugt og grønt. Skufferne er både er lidt varmere end resten af ​​køleskabet og har en højere luftfugtighed.

Mål temperaturen i dit køleskab med et termometer:

  1. Fyld koldt vand i et glas
  2. Sæt et termometer deri
  3. Placer glas med termometer det sted i køleskabet som du ønsker at undersøge
  4. Tjek temperaturen efter en halv times tid

Kunne du bruge informationerne i dette indlæg, så del og like gerne. Måske har du spørgsmål? Så er du velkommen til at stille dem nedenfor i kommentarboksen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.