Blog

Nytårsforsæt

Nytårsforsæt

Der har været stille her på bloggen den senere tid.

Kort før jul mistede jeg pludselig min far. Han døde helt uventet af en blodprop i hjertet og for en stund var mit liv, som levede jeg i en boble.

Alt for mange beslutninger skulle træffes inden for kort tid, og jeg var helt rundt på gulvet. Korttidshukommelsen forsvandt periodevis og min krop var fuldstændig mørbanket. Jeg har aldrig prøvet noget lignende.

Tårer vældede pludselig frem, når minder om min far dukkede op i glimt.

Først efter en uge var jeg i stand til at lave bare lidt af min sædvanlige motion, men efter at have været i bad, kunne jeg sidde fuldstændig passiv og være hundrede år om, at tage mig sammen til, at rejse mig igen.

Nytårsforsæt og tid til refleksion omkring sund livsstil

Tabet af min far har sat mange tanker i gang og bl.a. givet anledning til refleksion vedrørende relationer, sundhed og livsstil.

Min farfar døde nemlig også af en blodprop i hjertet. Selv om det var i mine tidlige teenageår, husker jeg hvordan min farfars tidlige død forskrækkede min egen far.

Det var i 80érne, hvor der var et begyndende stort fokus på kost og fedtets betydning for udvikling af hjertekar sygdom. Faktisk var fokus så stort, at Anne Larsen -uden blik for mikroorganismer og tungmetaller, i primetime på landsdækkende tv viste danskerne, hvordan “det farlige” fedt fra hakket oksekød kunne skylles væk under rindende varmt vand fra hanen.

For min far var årsagen til min farfars tidlige død måske alligevel til at forstå.

Min farfar var, som så mange andre i den generation, ryger og dyrkede ingen motion. Derudover spiste han solid, fed kost, godt med sovs og kartofler til. Så at han skulle dø tidligt, konkluderede min far, passede sammen med den sidste ny viden om levetidsalder og sund livsstil -eller mangel på samme.

Min farfars tidlige død førte således til, at min far, lige siden de tidlige 80ére, var optaget af, at leve meget sundt.

Min far var normalvægtig, røg ikke, drak kun lidt alkohol, prøvede at dyrke godt med motion, var tit på havet i sin båd, elskede salat og gik i det hele taget op i at spise sundt.

Alligevel ville skæbnen, at også han skulle dø af en blodprop i hjertet – kun 71 år gammel.

Hvad nytter sund livsstil?

Med den historie i bagagen giver det måske meget god mening, at jeg hen over julen pludselig tvivlede på, hvorvidt sund livsstil overhovedet nytter?

Måske betyder genetik alligevel langt mere end livsstil? -og hvis det gør, skulle jeg så ikke bare, som man siger: “nyde livet” i den tid jeg er her?

Hvad nytter al min viden om sundhed, hvis man trods sin sunde livsstil, ikke skal regne med at blive meget ældre alligevel?

Når jeg tænker mig om, kender jeg godt svaret

Et fokus på sundhed i form af sund livsstil nytter, men livskvalitet er det vigtigste!

Ingen kender datoen for, hvornår det hele slutter -for mig er det vigtigste, at have livskvalitet imens vi er her.

Pudsigt nok hænger livskvalitet og sund livsstil tæt sammen i mit univers.

Jeg ved ikke med dig?, men jeg har mest livskvalitet når:

  • Jeg føler mig beriget på ny, fordi jeg har været sammen med gode venner, familie eller har givet mig tid til, at samtale og lytte til mennesker jeg ikke tidligere har mødt.
  • Jeg kommer i flyvende humør, fordi min krop har dannet masser af endofiner ovenpå en god gang motion
  • Min krop har samlet kræfter, fordi jeg respekterer, at den også har brug for hvile
  • Min krop er let og fuld af overskud, fordi jeg har spist velsmagende, farverig antiinflammatorisk mad
  • Jeg har færre hævede led og smerter, fordi jeg har givet min krop det bedste.
  • Jeg er helt rolig og afslappet efter mindfulness
  • Jeg kommer i godt humør, fordi jeg har opholdt mig i naturen og en masse sollys
  • Jeg får tilstrækkelig med nattesøvn, og vågner frisk og veludhvilet
  • Starter dagen med en kort og energigivende yogasession

Mit nytårsforsæt for 2019

Når jeg tænker på min sundhed skal mit fokus ikke være rettet mod levetidsalder.

Mit nytårsforsæt skal handle om, at prioritere det, som giver mine kære og jeg livskvalitet, så vi kan få det bedste ud af den tid vi er her – Det må være det gode liv!

Nyt på bloggen

Hvad bloggen angår, har jeg også et nytårsforsæt. Jeg har nemlig planer om noget nyt og meget spændende, som skal ske. Hvad det er, er en hemmelighed indtil videre, men jeg lover dig, at du nok skal få det at vide 🙂

Tusind tak fordi du læser med

Da vi gik ind i 2018 var det, at starte bloggen her mit nytårsforsæt.

I oktober var jeg endelig klar og tog en hel masse mod til mig.

Jeg har været i gang i lidt over 2 måneder og på den korte tid har der været næsten 6.000 hits på bloggen. Det hele er gået over al forventning og jeg har ikke et øjeblik fortrudt.

Jeg har fået så mange positive kommentarer og jeg har lært så meget nyt. Jeg har givet meget af mig selv, -min historie og -min viden omkring gigt.

Men ved du hvad?

Jeg har også fået så utrolig meget igen. Så tusind tak til alle jer, som læser med og følger mig både her på bloggen, på facebook og på Instagram. Hvis ikke det var for jer, var der ikke megen grund til at skrive.

Herfra skal der lyde et godt nytår 🙂

– grib dagen, tag nogle chancer og få det bedste ud af din tid!

Mange kærlige nytårshilsner

Henriette

livsstil, blomster, buket, nytårsbuketSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.