Suppe med kikærter -krydderier, masser af krydderier. Sådan får man retter, hvor kød er byttet ud med grøntsager til at være spændende i længden.
Denne ret giver et ordentlig spark af slagsen og indeholder både koriander og spidskommen samt endorfinudløsende chili, antiinflammatorisk gurkemeje og ingefær.
Suppe med kikærter
til 4 personer
- 2 løg
- 1 fed hvidløg
- 5 stængler bladselleri
- 450 gram kogte kikærter
- 800 g flåede, hakkede tomater
- 2 spsk finthakket ingefær
- 1 tsk finthakket rød chilli (eller mere hvis retten skal være rigtig spicy)
- 1 spsk tørret koriander, groft stødt
- 2 spsk spidskommen
- 1 tsk gurkemeje
- 3 tsk lagereddike
- 4 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
- A-38 eller græsk yoghurt max. 2 % som topping
- Persille som topping
Sådan gør du
- Skær løgne ud i tynde både og steg dem møre i en høj gryde med olivenolie
- Pres hvidløget og skær bladselleristængler i skiver. Kom det hele i gryden sammen med kikærter, alle krydderier og ingefær.
- Steg i kort tid ved svag varme.
- Tilsæt de hakkede flåede tometer og spæd op med koldt vand så kikærterne dækkes.
- Kog op og lad herefter suppen små simre i 35 minutter ved svag varme.
- Smag til med de 3 tsk eddike, salt og peber.
- Server vintersuppen med en skefuld yoghurt og lidt persille på toppen.
Det gode råd
Køb dine flåede, hakkede tomater i papkarton eller glasflasker, som du stiller oprejst i skabet.
Og hvorfor så det?
Fordi bevidst forbrugeradfærd hænger tæt sammen med en stærk krop, et godt immunforsvar og et selvhelbredende menneske.
I dag bruges der mange kemikalier -også i fødevareproduktion. Alligevel ved vi stadigvæk kun lidt om det moderne samfunds langsigtede virkning på vores krop.
Vi kan selv være med til at styre udviklingen i en positiv retning, når vi vælger produkter, som er bæredygtigt fremstillet og indeholder færrest mulige kemikalier og tilsætningsstoffer.
Men hvordan og hvor begynder man antiinflammatorisk kost og livsstil?
Ja, et sted kan faktisk være noget så simpelt som at vælge flåede, hakkede tomater i papkarton eller glasflasker frem for konservesdåser.
Fordi indersiden på konservesdåser ofte er coatede med en lak, der indeholder hormonforstyrrende stoffer. Det er især stoffet bisphenol A, som er under mistanke.
Problemet opstår for alvor, når konservesdåsen får en bule eller et hak, som ødelægger lakkens overflade og de evt. hormonforstyrrende stoffer siver ind i maden. Ofte har de dåser vi køber i supermarkederne allerede buler eller også, kan de hurtigt få det på vejen over kassebåndet eller hjem i indkøbsposen.
Jeg har endnu ikke set kikærter på glas eller papkarton. Men hvis du køber tørrede kikærter, kan du opbløde dem i vand 10-12 timer og herefter koge dem 40-50 minutter i vand som dækker.
Hæld vandet fra kikærterne og frys dem ned i mindre portioner, når de er kølet af. På den måde kan du hurtigt hente kikærter ud af fryseren, når du skal bruge dem, du sparer penge og undgår problematiske kemiske stoffer.
Har du spørgsmål, så skriv i kommentarfeltet herunder 🙂
Lidl har kikærter og kidneybønner i papkarton!
Tak for informationen, det er godt at vide 🙂