Frokost og aftensmad, opskrifter

Fyldte squash med melonsalat og quinoa

Fyldte squash

til 4 personer.

Ingredienser

  • 4 squash
  • 100 g løg
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 dl mandler
  • 3 spsk tamari eller soya
  • 1 dl A-38
  • 1 lille bundt frisk hakket mynte
  • 200 g quinoa

Ingredienser til dressing:

  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk sukker
  • 1 spsk vand
  • lidt salt og peber

Sådan gør du

  1. Skyl quinoaen grundigt i vand og kog dem efter anvisningen på pakken.
  2. Vask de 4 squash og læg dem i kogende vand i ca. 1 minut.
  3. Hak løg og svits dem i olie, til de blir klare.
  4. Del nu de 4 squash på langs og skrab forsigtigt kerner og så meget af squashkødet ud som muligt med en ske. Hak mandler og halvdelen af squashkødet og bland det i løgene.
  5. Tilsæt tamari og A-38 til løg blandingen og rør forsigtigt rundt. Smag til med salt og peber.
  6. Læg de udhulede squash i et fad og fordel fyldet i skallerne.
  7. Sæt fadet 15 minutter i en ovn, som er 200 grader varm.
  8. Bred de kogte quinoa ud på bunden af et fad.
  9. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og hæld drypvis dressingen over den kogte quinoa.
  10. Placer de fyldte squash ovenpå quinoaen og pynt med hakket mynte.

Melon salat

Ingredienser

  • 1 lille netmelon
  • 4 håndfulde feldsalat
  • 30 g pecan nødder

Sådan gør du

  1. Skræl melonen, fjern kernerne og skær melonen i mundrette tern.
  2. Hak pecan nødderne og rist dem kort på en pande.
  3. Vend feld salaten med melon tern.
  4. Pynt med pecan nødder.

Cranks Grønne Buffet og lidt 80ér nostalgi

Der var engang, helt tilbage i 80érne, en vegetarisk restaurant i København, som hed Cranks Grønne Buffet.
Her blev jeg, inviteret ind af min barndomsveninde og hendes forældre.

Med skulderpuder i jakken, pink plastic øreringe og tyl sløjfe i mit store permanentkrøllede hår, var det at komme på Cranks Grønne Buffet, som at træde ind i et helt fremmed univers.

Restauranten havde nemlig opsigtsvækkende principper om, at bruge økologisk eller biodynamisk dyrkede råvarer, selvom de dengang var besværlige at få fat i og kostede noget nær det dobbelte af i dag.

Grønt skal dyrkes med omtanke

Cranks filosofi var, at grøntsager skal dyrkes med omtanke for at fyldes med næring. At sundhed ikke kun afhænger af det, som puttes i munden, men også af den måde krop og sind plejes på. Lidt ligesom den græske tankegang om “En sund sjæl i et sundt legeme”.

Cranks Grønne Buffet var altså noget af en kontrast til det sorte guld og glimmer i tv serien Dollars samt 80érnes øvrige forbrug af sprøjtemidler, stråforkortere og farvestoffer.

Cranks lukkede desværre igen. Måske fordi restauranten ikke rigtig passede ind i tiden?

Det ville nok have set noget anderledes ud i dag, hvor økologi og vegetarretter på restauranternes spisekort myldrer frem.

Smag på Cranks

I denne uges indlæg får du en smag på Cranks Grønne Buffet. Du får nemlig en tilpasset version af Cranks opskrift på skønne fyldte squash med melonsalat og quinoa.

Som en ekstra bonus indeholder retten godt med protein, som det ofte kan være svært at få nok af, når du spiser antiinflammatorisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.