Ingefær
Ingefær tilføjer en fantastisk smag til varme retter og så indeholder den gingeroler, som forskning har vist virker antiinflammatorisk og betændelsesdæmpende i kroppen.
Sådan kan du spise ingefær
Ingefær fås i mange former. Tørret, frisk, syltet eller som ingrediens i te, tyggegummi, kiks, ingefær shots m.m.
De senere år er ingefær blevet nemmere at købe, fordi den nu findes i stort set alle dagligvare butikker.
De sprødeste dele af roden kan syltes i sirup eller surt. Den kan tørres og stødes til pulver, skrælles, rives eller knuses for at udvinde saften.
Jeg spiser gerne, hvad der svarer til 1/2 cm. hver dag.
For at undgå trevler skærer jeg ingefæren i helt små tern, blender den med fx. friske hindbær, ananas og æblejuice og vupti, så har jeg en dejlig sund drik, der er nem at gå til.
Der findes også mange varme retter, specielt asiatiske, hvor ingefær bruges sammen med hvidløg, forårsløg og chili, hvilket giver en dejlig smag.
Jeg har udviklet en skøn varm aften ret med både ingefær og gurkemeje. For at se opskriften, kan du klikke her.
Ingefær gør det ikke alene
Ingefær er fantastisk, men ikke et mirakelmiddel, du bare kan spise løs af, til alle smerter er forsvundet. Sådan fungerer det ikke.
Der skal mere til. Du skal både spise anden antiinflammatorisk kost og gøre inflammationsdæmpende ting, hvis inflammation skal undgås. Derudover skal du prøve at undgå kost og aktiviteter, som virker inflammationsfremmende.
3 ting som er inflammationsdæmpende:
- Fødevarer som fx. sild, nødder og rapsolie (læs om inflammationsdæmpende fødevarer her)
- Motion
- Rygestop
3 ting som er inflammationsfremmende:
- Fødevarer med mættet fedt fx. fed ost, smør, fedt fra okse- og svinekød (læs om inflammationsfremmende fødevarer her)
- Stress
- Bugfedme (fedt mellem de indre organer)
Hvad siger forskningen
Det er et noget broget billede hvad forskning angår. Studier viser f.eks.:
- At ingefær dæmper slidgigt smerter i knæ
- Anden forskning viser, at ingefær kun har effekt i starten.
Min personlige erfaring gennem flere år er, at ingefær hjælper på både inflammation og smerter. Jeg tør ligefrem vove den påstand, at der mangler flere og større studier for klart, at få kortlagt sammenhængen ordentligt.
Kendt og elsket gennem tusinder af år
Indtil der foreligger flere studier er det måske ikke så tosset endda, at kaste et blik tilbage i historien.
Ingefær har siden oldtiden, været kendt, elsket og anvendt mod bl.a. gigtsmerter, kvalme, feber, forkølelse og manglende appetit. Mennesker fra store dele af verden har oplevet en positiv effekt og givet denne viden og erfaring videre til de næste generationer.
Spis frisk ingefær
Som jeg tidligere har skrevet spiser jeg, med undtagelse af fiskeolie, altid de ting, jeg har behov for gennem min kost i stedet for, at købe kosttilskud som kapsler eller lign.
Der er tit en øvre grænse for, hvor meget kroppen kan tåle af enkelte fødevarers kraftfulde antiinflammatoriske stoffer.
Heldigvis er denne grænse ofte svær at nå, ved at spise rigtig mad.
Anderledes forholder det sig med naturmedicin. Her indeholder kapsler ofte stofferne i koncentreret form og du kan derfor komme til at spise meget store mængder og måske overskride grænsen for, hvad godt er.
Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at gravide godt kan bruge ingefær i madlavning og i te, men Sundhedsstyrelsen fraråder samtidig, at gravide bruger det som naturmedicin, hvis de har kvalme.
Er du blevet lidt klogere? så del og like gerne herunder
Det er første gang, jeg hører om, at ingefær skal være friskpresset. Hvad er der galt med stærke ingefærshots kogt på ingefær, citroner og gurkemejerod?
Hej Karin
Tak for dit spørgsmål.
Professor, seniorforsker, biostatistiker og leder af ‘Musculoskeletal Statistics Unit’, Parker Instituttet, Robin Christensen. Har udtalt følgende
“Alle siger, det er så sundt, men faktisk ved vi, at hvis man opvarmer ingefær – i fx varme retter eller i te – så ødelægger man de aktive stoffer i ingefær, gingeroler. Så hvis man spiser ingefær, fordi man mener, man får en effekt af det, så skal det spises råt eller som kosttilskud – eller for smagens skyld”
Du kan læse nærmere her:https://www.dr.dk/levnu/mad/er-ingefaer-virkelig-en-mirakelkur
Senere har den førende professor dog udtalt noget andet, så jeg skal faktisk have tilrettet mit blog indlæg. Det kan jeg passende gøre nu her. Så endnu engang tak for dit spørgsmål.
»Maven og tarmene har generelt svært ved at fordøje uforarbejdet plantemateriale, herunder ingefær, idet det kræver en del arbejde at nedbryde cellevæggene. Når man for eksempel koger ingefær, så ødelægger man cellevæggene, og stofferne bliver derved lettere tilgængelige for kroppen. Så det tab af aktivstoffer i ingefær, der måtte ske under en lidt hård behandling som kogning, opvejes af, at det bliver nemmere for kroppen at optage aktivstofferne«, siger Lars Porskjær Christensen”
https://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/art5624824/Eksperter-er-enige-om-mode-roden-Ingef%C3%A6r-gavner-sundheden
Håber du kan bruge mit svar.
KH Henriette