Blog, Kost

Antiinflammatorisk julefrokost

Julemad har ikke just har ry for, at være sundt. Men faktisk er det ikke helt retfærdigt, mange juleretter indeholder nemlig antiinflammatoriske ingredienser der er guf for kroppen.

Disse 4 råd klær dig på til, at prioritere sunde umættede fedtsyrer og den gode powerfood.

Nyd julemånedens mange sunde fristelser og styr uden om alt det, der sætter fut under inflammation og smerter.

1. Prioriter retterne med det sunde fedt

Spis kun lidt eller styr helt uden om fedtholdige svinekødsretter som frikadelle, sylte og flæskesteg. Det er nemlig her det inflammationsfremmende mættede fedt gemmer sig.

Glæd dig til gengæld over de mange lækre fiskeretter med gode omega-3 fedtsyrer, som du kan stille på bordet i december.

  • Laks (vild laks er den bedste)
  • Rødspætte
  • Røget eller gravad hellefisk
  • Marineret sild
  • Karrysild (tjek at karrysovsen er lavet af rapsolie)
  • Høst sild
  • Spegesild

2. Skønne, stærke farver

Farverige grøntsager, frugt og bær er sprængfyldt med fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Lad de sunde salater fylde godt op på tallerkenen og spis dem til alt, hvad du kan.

Grøntsager:

  • Rødkål
  • Grønkål
  • Savoykål
  • Rødløg
  • Syltede agurker
  • Brøndkarse

Bær:

  • Blåbær
  • Ribs
  • Granatæble
  • Vindruer (særligt de røde)
  • Æbler
  • Pærer
  • Kirsebær
  • Solbær

 

 

3. Masser af spirer, krydderurter og krydderier

Sild og hellefisk med dild i lange baner. Varme drikke med kardemomme, vanilje og nelliker -julen er fuld af krydderier og krydderurter med sundhedsfremmende egenskaber.

Krydderier er gode fordi, de indeholder antioxidanter og inflammationsdæmpende stoffer. Så tag endelig for dig af de velsmagende sager og spis julemad, som indeholder disse krydderier:

  • Gurkemeje
  • Safran
  • Ingefær
  • Kardemomme
  • Nelliker
  • Dild
  • Purløg
  • Persille
  • Ærtespirer
  • Brøndkarse

4. Det gode slik

juleslik

Julens naturlige slik, som nødder, dadler, mandler og abrikoser indeholder gode fibre og umættede fedtsyrer. Mørk chokolade indeholder endda stoffer, som medvirker til at din krop danner endofiner, der booster lykke følelsen.

Undgå derfor slik med farvestoffer og E-numre og hyg dig med at spise hjemmelavede godter af:

  • Marzipan, helst uden sukker/hjemmelavet
  • Mørk chokolade med kakaoprocent over 70 %. Det er nemlig i kakaobønnen de gode stoffer findes.
  • Mandler
  • Valnødder
  • Cashewnødder
  • Hasselnødder
  • Macadamia nødder
  • Pekan nødder
  • Abrikoser
  • Dadler
  • Figner

Få færre ledsmerter og undgå de ekstra kilo i julen

  • Reducer eller fravælg hvedemel, både hvad angår brød og kager
  • Minimerer alkoholindtaget
  • Lav motion de dage hvor du kan, gå f.eks.en lang tur
  • Følg de fire råd 4 her fra blogindlæget

….. Følg disse tips både til hverdag og ved julefrokoster, så er der IKKE stor sandsynlighed for, at du tager på i vægt eller får ekstra ledsmerter selv om vi nu har taget hul på årets helt store hygge måned.

God appetit og rigtig dejlig julemåned

Henriette

Inspiration til anti-inflammatorisk juleslik og kage

Jeg har lavet en lille opskriftsbog med alternativer til det vanlige julekonfekt, slik og kager. Her finder du juleknas og godter lavet med sunde antiinflammatoriske ingredienser, som du roligt kan sætte tænderne i uden at bekympe dig om efterfølgende inflammation og smerter.

Se mere her

Kender du Gigt og Livsstils Facebookgruppe?

Her deler vi fotos, opskrifter og inspiration med hinanden.

Derudover postes baggrundsviden om antiinflammatorisk livsstil og hvorfor det virker så godt for mange med kronisk inflammation.

Sammen står vi stærkere når mønstre skal brydes og et sundere liv skal begynde

Vil du være med, så er du velkommen

Se mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.